LUMEA SARBATORESTE PAREREA MEA

Noua eră a mărțișoarelor

mărțișor tradițional românesc pentru noroc, sănătate și prosperitate

Se apropie 1 Martie, într-o zi de sâmbătă anul ăsta. Tradiția românească zice să oferi celor dragi un mărțișor în ziua de 1 Martie ca să îți arăți aprecierea, respectul și „pentru că așa e frumos”.

Mărțiorul se poartă până pe 9 Martie inclusiv, sau chiar toată luna Martie. Pentru noroc, sănătate și prosperitate. Sau pentru că e un mărțișor frumos sau deosebit sau scump sau de la cineva drag.

Eu am o cutie plină cu mărțișoare primite de-a lungul timpului, toate frumoase și deosebite, însă care nu-mi folosesc la nimic în restul anului. Și pe care nu le pot purta pe toate deodată pentru că … aleg numai unul în fiecare an, deși primesc altele noi.

Recunosc, mă deranjează toată risipa, toți banii cheltuiți degeaba pe mărțișoare fără sens și practicabilitate.

Ce să facă un profesor cu 26 de mărțișoare? Ce să facă o secretară sau asistentă cu 30 de mărțișoare? Chiar dacă sunt toate frumoase, nu poate purta decât unul singur.

Mai nou, se oferă de 1 Martie și altceva decât clasicul mărțișor: mici cadouri, flori, produse cosmetice, aranjamente florale …. orice poate folosi omul și nu aruncă la gunoi după câteva zile.

În prezent, eu militez pentru o nouă eră (personală) a mărțișoarelor: eu îmi aleg și port un singur mărțișor toată luna Martie, un mărțișor care are o semnificație personală pentru mine: îmi aduce noroc sau prosperitate sau reprezintă o dorință sau o intenție pentru primăvara ce abia începe sau chiar pentru tot anul. Sau aleg un mărțișor care reprezintă un hobby pentru mine, o pasiune (cum ar fi cititul sau sportul la sală).

Dar ce fac cu partea socială a mărțișorului? Ce fac cu presiunea și așteptarea de a oferi și de a primi?

Dacă nu oferi, ești privit ca sărac, antisocial, nu susții tradițiile etc.

Momentan, încerc să găsesc o cale de mijloc, în care să nu fac excese financiare și să nu ofer ceva inutil. Iar pentru mine, un singur mărțișor deosebit și semnificativ este suficient.

Magazinele s-au umplut de mărțișoare de la începutul lui Martie și îmi place mult să mă uit la ele, să le aleg pe cele care m-ar reprezenta în nou sezon. Dar să le cumpăr pe toate care-mi plac … pentru ce? Chiar și sub formă de broșă sau brățară – câte broșe și brățări poate purta o persoană într-un an? Iar unele își pierd din strălucire după ceva timp, le scade calitatea semnificativ și ajung direct la gunoi.

Tu ce faci cu mărțișoarele după ce trece luna Martie? Ce arunci și ce păstrezi?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

sinsay.com/ro carturesti.ro drmax.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.